Tandvleesbehandeling (Parodontologie)

TandvleesbehandelingDe onsteking van het tandvlees (gingivitis) kan zich uitbreiden onder het tandvlees en zelfs het kaakbot aantasten. We noemen dit parodontitis. Hiermee wordt de steun van uw tanden en kiezen aangetast. Om dit proces een halt toe te roepen is een parodontale behandeling nodig, oftewel een tandvleesbehandeling.

Indien de mondhygiënist bij het eerste bezoek vaststelt, dat er sprake is van meerdere pockets en preventieve zorg niet volstaat, verricht hij of zij een onderzoek van het tandvlees (T11 of T12)

Tijdens dit onderzoek nemen we eerst een volledige status op, waarmee wij u per tand en per kies kunnen laten zien wat de problemen zijn:

  • Hoeveel pockets (ruimte tussen de tand en tandvlees) zijn er en hoe diep?
  • Is er bloeding, plak, pus?
  • Is er sprake van teruggetrokken tandvlees?
  • Zijn er tanden en kiezen die bewegen?

Deze status, ook de parodontiumregistratie genoemd, is erg belangrijk zowel voor de behandelaar, als de patiënt en de eventuele verwijzer. Het geeft inzicht in o.a. de conditie van het tandvlees en is het uitgangspunt voor het behandelplan en de bijbehorende kosten.

De status is vervolgens een meetinstrument om te bekijken in hoeverre de behandeling resultaat heeft en of er wellicht bijsturing nodig is.

Aan de hand van de status maakt de mondhygiëniste een behandelplan en een begroting, zodat de patiënt geïnformeerd kan beslissen of hij of zij de behandeling wil laten uitvoeren.

Professionele reiniging

Naast uitgebreide voorlichting en instructie, wordt het gebit professioneel gereinigd.

Bij de tandvleesbehandeling verwijdert de mondhygiëniste niet alleen plak en tandsteen, maar juist ook het ontstekingsweefsel onder het tandvlees. De reiniging beperkt zich dus niet alleen tot boven het tandvlees, maar juist ook eronder. Dit heeft gevolgen voor de intensiteit en behandelduur en verklaart het verschil tussen de tarieven voor gebitsreiniging als preventief middel (M –codes) of als tandvlees- of parodontale behandeling (T codes).

Voor deze initiële gebitsreiniging heeft de mondhygiënist meerdere afspraken nodig.